Terminologi og roller i breaking

14. desember 2020

Breaking, på lik linje med andre gate-skapte danseformer har et unikt vokabular som benyttes. Først og fremst la oss understreke at break som dans refereres til som breaking eller break, breakerne refereres til som B-boys eller B-girls. Mye av språkbruken er nødvendigvis ikke selvsagt for nye innen breaking, så la oss se om vi kan forklare litt.

1. B-boys / B-girls

Det finnes flere historiske deifnisjoner knyttet til "B-boy" og "B-girl". Rettet mot dansen er en B-boy eller en B-girl en person som praktiserer danseformen breaking og følger og lever for hip hop kulturen og livsstilen.

2. MC / Host

En MC /HOST er en nøkkelperson for gjennomføring av battles. Under break battles skal det kommenteres, introduseres, holdes tid og ikke minst underholdes. Som MC / Host skal du vite noe om alle breakerne, DJen, musikken, dommerne etc. og er den eneste personen som er tilstede på scenen gjennom hele konkurransen.

3. DJ

En DJ er personen som er ansvarlig for og spiller musikken under en battle. Og en DJs rolle er helt essensiell for gjennomføring. Det er heller ikke uvanlig t kjente DJs selv er tidligere eller nåværende breakere.

DJen må se dansegulvet, for å ha full oversikt over hva som skjer. DJing er teknisk, komplisert, musikalsk og krever mye trening for å bli god.

Nm Veka 2018
Nm Veka 2018

4. Throw Down

Når en breaker går ut på gulvet og starter å breake gjør de en "throw down"

5. Cypher

En "cypher" er en sirkel som formes på for eksempel dansegulvet som man danser i. Om man befinner seg på et breake event vil man trolig se flere cyphers som skapes rundt om i rommet mens DJen spiller musikk, gjerne mellom pausene i en battle / konkurranse.

6. A cypher cat / Cypher b-boy eller b-girl

Om en breaker referes til som en "cypher cat" betyr dette at breakeren har et høyt breake nivå i cypheren. Dette betyr at de har evnen til å gå inn i en cypher gjentatte ganger uten å gjenta det samme, eller bli sliten. Dette er sammenfattet med at breakeren har to-the-point "throw downs" som passer den mindre arenaen, og trolig annerledes enn man ville gjort i en konkurranse.

7. A power head

En breaker som hovedsakelig praktiserer og utfører "power moves".

8. Power moves

Eksempler på power moves: head spins, flares, air flare, windmills and 1990s.

Dette er dynamiske elementer der breakeren spinner/roterer hele kroppen på for eksempel, hender, albuer, hode, ryggen eller skuldre. Vanlig å avslutte med en freeze eller en kombinasjon av flere power moves.

9. Freeze

En freeze er når en breaker treffer og holder en solid figur med kroppen i noen sekunder, og helst der det passer seg i musikken.

Eksempler på breake freezes: Baby Freeze, Chair Freeze, Hollowback Freeze og Elbow Freeze.

10. Footwork cat

En breaker som hovedsakelig praktiserer fotarbeid.

11. A call out

En "call out" er når en breaker spontant utfordrer en annen breaker til battle. Dette kan skje i en "cypher" men og under konkurranse.

12. A crew

Et "crew" er en sammensetning av breakere som et team, under et crew navn. Det er ikke uvanlig at et crew er fra samme område og land, men et crew kan og krysse landegrenser. Å være medlem i et crew er en offisiell og viktig forpliktelse og som en familie. Et crew trener sammen, battler sammen, støtter hverandre og deler ofte samme tankesett til breaking som dans og kultur.

Et crew er ikke limitert til å bestå av bare b-boys og b-girls, men og DJs, grafitti kunstere og MCs.

Nm Veka Battle 2018
Nm Veka Battle 2018